Decorative border

May 20, 2020

Tijdens de COVID-lockdown verbruiken kantoorgebouwen meer energie dan wanneer ze volledig bezet zijn

TIJDENS COVID-19 LOCKDOWN VERBRUIKEN KANTOORGEBOUWEN NOG MEER HVAC-ENERGIE DAN WANNEER VOLLEDIG BEZET

Als iemand je zou vragen of kantoorgebouwen de afgelopen maanden meer of minder energie hebben verbruikt, zou je waarschijnlijk minder antwoorden, toch? Logisch: de gebouwen staan vrijwel leeg sinds thuiswerken alomtegenwoordig is geworden tijdens de Covid-19-crisis. Hoewel dit antwoord misschien juist is voor het elektriciteitsverbruik van apparaten, met minder computers en koffiemachines die de hele dag werken, is de waarheid dat veel kantoorgebouwen meer energie hebben verbruikt om hun verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) te laten werken. Dit lijkt in eerste instantie misschien contra-intuïtief: de kantoren zijn bijna leeg, dus waarom zouden ze meer energie verbruiken?

De reden is dat het gebouw niet langer de extra thermische winsten heeft die normaal worden bijgedragen door alle mensen, computers en andere machines die de hele dag aan het werk zijn. Daarom heeft het gebouw tijdens de koudere maanden eigenlijk nog meer warmte nodig om het gewenste comfortniveau te bereiken dan voorheen. Om de zaken in perspectief te plaatsen: grote kantoorgebouwen (>15.000 m2) kunnen meer dan 1 miljoen kWh elektriciteit en 4.000 GJ verwarmingsenergie per jaar verbruiken, wat in de orde van grootte ligt van wat 400 – 500 Nederlandse huizen op jaarbasis verbruiken.

Je vraagt je misschien af: als er niemand in de kantoren is, waarom kunnen we ze dan niet volledig afsluiten? Zo eenvoudig is het niet. Op basis van gegevens die Spectral heeft verzameld van de commerciële vastgoedassets die zijn aangesloten op ons slimme bouwplatform, BRIGHTER, blijkt dat veel kantoren in Nederland nog steeds een paar mensen op locatie hebben werken – om post op te halen, en telefoontjes te beantwoorden – tijdens de COVID-19-lockdown. Het volledig stilleggen van de HVAC-systemen is daarom simpelweg geen optie.

Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze gebouwen niet veel energie verspillen tijdens deze periodes van ultralage bezetting? Dat is waar BRIGHTER om de hoek komt kijken. Met behulp van geavanceerde op AI gebaseerde algoritmen neemt BRIGHTER de besturing van HVAC-systemen over om het comfort binnenshuis te optimaliseren en tegelijkertijd enorme hoeveelheden energie te besparen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Door (real-time) data verzameld vanuit het gebouw te combineren met externe datastromen, zoals weersvoorspellingen, zijn de algoritmen van BRIGHTER in staat de HVAC-systemen optimaal te sturen om de hoeveelheid geleverde energie te minimaliseren en tegelijkertijd de klimatologische omstandigheden binnenshuis. De draadloze omgevingssensoren van Spectral dienen als de “ogen en oren” in het gebouw en zorgen voor een constante terugkoppeling van gegevens om ervoor te zorgen dat elke zone in het gebouw binnen de comfortdoelstellingen blijft.

De sensoren vervullen een nog belangrijkere functie in tijden van lage bezetting, zoals we hebben gezien tijdens de COVID-19-crisis. Ze zijn niet alleen in staat om de temperatuur en vochtigheid in een gebouw te meten, ze zijn allemaal ook uitgerust met bewegings-, licht- en CO2-sensoren, waardoor BRIGHTER de zonegebaseerde regeling van het gebouw verder kan optimaliseren. In een van de grote kantoren die momenteel door het platform worden bestuurd, kan BRIGHTER met behulp van de kleppen met variabel luchtvolume (VAV) waarmee het gebouw is uitgerust, de toevoer van warme of koude lucht afsluiten als er geen beweging wordt gedetecteerd in de ruimte. zone. In andere zones, waar enige beweging wordt gedetecteerd, kan BRIGHTER de positie van de VAV-kleppen continu aanpassen om een minimale hoeveelheid energie te leveren, terwijl de temperatuur, vochtigheid en CO2-niveaus comfortabel zijn voor de mensen binnen.

Het resultaat? In plaats van daadwerkelijk meer energie te verbruiken voor de werking van de HVAC-systemen, besparen de kantoren die zijn aangesloten op BRIGHTER tot 40% op het energieverbruik. En dat is zonder dat er investeringen nodig zijn in fysieke retrofits van gebouwen – het is puur te danken aan de slimme, volledig geautomatiseerde, datagestuurde besturingsstrategieën van de BRIGHTER.

Hoewel de COVID-19-crisis het belang heeft benadrukt van het transformeren van bestaande vastgoedportefeuilles naar slimme, adaptieve gebouwen, is dit zeker niet de enige reden om dit te doen. Door voor BRIGHTER te kiezen, bespaarden onze klanten ruim voor de crisis al tussen de 20 en 40% op het jaarlijkse energieverbruik van hun gebouwen. Met de noodzaak om sociale afstandsmaatregelen te implementeren en de veranderende patronen van hoe we gebouwen gebruiken, biedt BRIGHTER een toekomstbestendige oplossing die ervoor zorgt dat vastgoedeigenaren hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen blijven behalen en de efficiëntie van hun gebouwenportfolio’s kunnen optimaliseren in een steeds evoluerende context.

BRIGHTER is de meest uitgebreide slimme vastgoedoplossing die op de markt verkrijgbaar is. Het bestaat uit een aantal modules die als stand-alone producten kunnen functioneren of gecombineerd kunnen worden tot één geïntegreerde oplossing. In de kern maakt BRIGHTER real-time, voorspellende optimalisatie van gebouwen mogelijk om de energie-efficiëntie en het comfortniveau aanzienlijk te verbeteren.

 

Contact Form

Related News

Questions? Contact us!

Contact us