Decorative border

July 15, 2020

Windpark Hellegatsplein wordt duurzame energiecentrale

Rotterdam, 15 juli 2020 – Bij windmolenpark Hellegatsplein hebben energieleverancier Greenchoice en Greener Power Solutions een flexplein voor mobiele batterijcontainers geopend. Het plein biedt plaats aan tien mobiele batterijen, die gekoppeld zijn aan het landelijke elektriciteitsnet en rechtstreeks worden opgeladen vanuit de vier aanwezige windmolens. Spectral heeft daarvoor de software ontwikkeld die zorgt voor realtime aansturing van de batterijen waardoor diensten geleverd kunnen worden voor balanshandhaving op het landelijke elektriciteitsnet. Daarmee is het windpark een duurzame energiecentrale geworden. Het uiteindelijke doel: energiecentrales met fossiele brandstoffen overbodig maken.

Jurgen Duivenvoorden, Pricing & Short Term Portfolio Manager van Greenchoice: “Er komt in Nederland steeds meer aanbod van en vraag naar groene energie uit zon en wind. Om dat op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit op het elektriciteitsnet. Wij willen in die behoefte voorzien met duurzame oplossingen, zodat het gebruik van fossiele brandstoffen – waarmee het elektriciteitsnet nu vooral nog mee in balans wordt gehouden – kan worden afgebouwd. Deze duurzame energiecentrale op Hellegatsplein is dus een cruciale stap op weg naar een fossielvrije toekomst.”

Innovatief mobiel batterijlaadstation gelanceerd bij windpark Hellegatsplein

Windpark Hellegatsplein bestaat uit vier Alstom Power 110 windturbines, met een totaalvermogen van 12MW. De tien batterijen van Greener Power Solutions kunnen elk 336 KWh opslaan. Door de integratie met STELLAR van Spectral kan de energieopslag worden geoptimaliseerd en kan de levering van ondersteunende diensten aan Tennet plaatsvinden, om te helpen de balans te houden tussen vraag en aanbod op het Nederlandse elektriciteitsnet.

In 2019 plaatste Greenchoice al een vaste batterij van 10 megawattuur bij windmolenpark Hartel 2 om bij te dragen aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland. Dat windpark heeft een capaciteit van 68 GWh en wekt voldoende stroom op voor 27.500 Huishoudens in Nederland. Het windpark Hellegatsplein zal een jaarlijkse productiecapaciteit van 41,5 GWh bereiken, voldoende om 16.500 huishoudens in Nederland van duurzame energie te voorzien.

Philip Gladek, CEO, Spectral: “STELLAR maakt de levering van meerdere, gestapelde energiediensten mogelijk, waaronder piekstroombeheer en energiemarkthandel, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de batterijen effectief worden ingezet om de balans van het Nederlandse elektriciteitsnet te ondersteunen door gebruik te maken van lokaal geproduceerde, duurzame energie.”

Klaas Akkerman, oprichter en COO Greener: “Wij zijn trots dat wij met onze mobiele batterijoplossingen een flexibele oplossing kunnen bieden voor deze markt. Het tijdelijk opslaan van duurzaam opgewekte energie is een belangrijk onderdeel in de energietransitie. Samen met de projectpartners zijn wij aan het onderzoeken op welke plekken onze systemen
nog meer een uitkomst zijn door het bufferen van groene energie op het nationaal energienet.”

SPECTRAL

Spectral is een in Amsterdam gevestigde impactgedreven end-to-end system en platform integrator gericht op het smart energy domein. Met als kernexpertise het ontwikkelen en implementeren van de volgende generatie integrale smart energy besturingssystemen, heeft Spectral als missie om de energietransitie te versnellen door het realiseren en opschalen van smart grids, smart assets en smart buildings.

GREENCHOICE

Greenchoice wil onze transitie naar 100% groene energie versnellen en verbinden. Samen met onze klanten maken we groene keuzes. We wachten niet af en gaan zelf aan de slag: we voorzien onze klanten van 100% groene stroom, stimuleren iedereen om energie te besparen en bieden hulp bij het zelf opwekken ervan.
Meer informatie op www.greenchoice.nl.

GREENER

Greener levert CO-arme energie oplossingen in off-grid en grid-edge situaties. Greener beheert een eigen vloot batterijen die worden ingezet als het hart en het brein van elke smart grid-opstelling waar ze aan toegevoegd worden. Slimme stroom planning, energieproductie, -opslag en -levering als de productie te laag is, wordt 24/7 lokaal en van op afstand gestuurd door Greener. Daarmee levert Greener de schoonste en meest betrouwbare energieoplossingen in de markt voor tijdelijke stroom. Meer informatie via https://greener.nl

Contact Form

Related News

Questions? Contact us!

Contact us