Decorative border

August 25, 2023

Haal alles uit je assets: de waarde van curtailment

In de wereld van hernieuwbare energie gaan efficiëntie en duurzaamheid hand in hand. Een krachtige strategie die met reden veel aandacht krijgt, is curtailment – het opzettelijk verminderen van energieproductie tijdens periodes van overtollige opwekking.

Balans en stabiliteit

Hoewel het tegenstrijdig kan lijken om energie “te verspillen” heeft curtailment de sleutel tot een stabielere elektriciteitsnet, verhoogde winstgevendheid en een meer duurzame toekomst. Curtailment biedt eigenaren van hernieuwbare energiebronnen een unieke kans om bij te dragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Wanneer hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen en windturbines meer energie genereren dan het net kan absorberen, treedt curtailment op als oplossing. Door de productie terug te schroeven tijdens periodes van overschot, helpt curtailment om netcongestie, spanningsfluctuaties en mogelijke systeemstoringen te voorkomen.

Beloning voor een verantwoordelijke houding

Maar de voordelen houden daar niet op. Curtailment leidt tot een win-winsituatie, waardoor eigenaren van energiebronnen extra energie-inkomsten kunnen genereren. Door deel te nemen aan vraagresponsprogramma’s kunnen eigenaren van energiebronnen hun beperkte energie aan netbeheerders aanbieden, die betalen voor de dienst. Dit maakt niet alleen het elektriciteitsnet veerkrachtiger, maar biedt ook een nieuwe inkomstenstroom voor hernieuwbare energieprojecten.

Precisie en innovatie: de Spectral-benadering

Bij Spectral brengt onze revolutionaire technologie curtailment naar een hoger niveau. Onze STELLAR Energy Control module stelt eigenaren van energiebronnen in staat om hun energieproductie dynamisch te optimaliseren. Door gebruik te maken van voorspellende analyses en realtime gegevens zorgt STELLAR ervoor dat curtailment precies plaatsvindt wanneer dit het meest nodig is. Deze mate van precisie verbetert niet alleen de stabiliteit van het elektriciteitsnet, maar maximaliseert ook het potentiële inkomen.

Echte resultaten: financieel en duurzaam effect

Succesverhalen uit de praktijk tonen het potentieel van curtailment. In recente casestudies hebben eigenaren van hernieuwbare energiebronnen die curtailmenttechnologie gebruiken, inkomsten behaald van 10.000 tot 15.000 euro per megawatt piek. Deze indrukwekkende financiële opbrengst wordt ondersteund door de wetenschap dat elke beperkte kilowatt bijdraagt aan een soepelere en efficiëntere werking van het elektriciteitsnet.

Conclusie: het vormgeven van een schonere energietoekomst

Curtailment is een duidelijk voorbeeld van hoe innovatie en milieuverantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan. Door deze strategie te omarmen, kunnen eigenaren van hernieuwbare energiebronnen echt het meeste halen uit hun investeringen, terwijl ze actief bijdragen aan een schonere en duurzamere energielandschap. De kracht van curtailment is de kracht om balans te brengen, winst te maken en de voor te lopen op een helderdere energietoekomst.

Meer te weten komen over curtailment

Doe mee aan onze webinar over curtailment op 8 november

Lees case studies over curtailment:

Related News

Questions? Contact us!

Contact us