Decorative border

January 4, 2024

Aquarius optimaliseren: casestudy energie-efficiëntie en comfort

Dit is een case study over de transformatie van Aquarius, een iconisch kantoorgebouw dat verfijning en innovatie tentoonstelt. Vóór de betrokkenheid van Spectral lagen er binnen de grenzen uitdagingen op de loer: overmatig energieverbruik en aanhoudend ongemak voor de bewoners. Deze casestudy toont de strategische oplossingen die zijn geïmplementeerd om het gebouw radicaal te veranderen, wat leidde tot een opmerkelijke gasbesparing van 45% en een verbeterd comfort voor de bewoners. Duik in onze inzichten en ontdek de krachtige strategieën die Aquarius naar een nieuw tijdperk van efficiëntie en comfort hebben gedreven.

Gebouwnaam: Aquarius

Type: kantoorgebouw

Brutovloeroppervlakte: 9.957 m²

Bouwjaar: 2002

Energielabel: A

 

Apparatuur

  • Gasketels
  • Koelmachines
  • Luchtbehandelingsunits met warmtewielen
  • 4-pijps inductie-units

 

Energieverbruiksintensiteit (verwarming) zonder BRIGHTER: 123 kWh/m²/jaar

Energieverbruiksintensiteit (verwarming) met BRIGHTER: 67 kWh/m²/jaar

 

Probleem

Merin kreeg te maken met verschillende dringende problemen met het Aquarius-gebouw. Het hoge energieverbruik het hele jaar door en de frequente klachten van bewoners over thermisch ongemak waren de voornaamste zorgen. Deze uitdagingen kunnen worden toegeschreven aan verschillende sleutelfactoren:

Gebrek aan toezicht: Het gebouwbeheersysteem miste een hoog toezichtsniveau, waardoor het gebouw gelijktijdig verwarmt en gekoelt wordt door verschillende systemen.

Open-Loop aansturing: Het besturingssysteem werkte zonder feedback van de zones en vertrouwde op vooraf gedefinieerde statische parameters. Deze parameters waren vaak te conservatief en hadden een impact op de energie-efficiëntie van het gebouw.

Handmatige overrides: Er waren talloze handmatige aanpassingen in het systeem geïntroduceerd in een poging klachten over het thermisch comfort op te lossen. Deze overschrijvingen leidden tot een onvoorspelbare werking van het systeem, inclusief onnodige werking in het weekend.

Reactieve aansturing: Het aansturingssysteem volgde een reactief aansturingsparadigma, waarbij voorspellende elementen ontbraken. Zo werd de verwarming elke ochtend op hetzelfde tijdstip gestart, ongeacht externe factoren zoals de buitentemperatuur of de zonnestraling. Ook deze parameters waren conservatief ingesteld, wat tot energieverspilling leidde.

 

Oplossing

Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn we begonnen met het uitbreiden van de sensordekking met extra temperatuur-, vochtigheids- en aanwezigheidssensoren, waardoor we een beter inzicht in de dynamiek van het gebouw kregen. We hebben ook geavanceerde monitoring- en foutdetectiesystemen ingezet om snel problemen te identificeren en te verhelpen die voortvloeien uit defecte GBS-sensoren of -parameters die de prestaties belemmeren.

Onze optimalisatie-inspanningen waren gericht op het verfijnen van de aansturingsmechanismen van het gebouw, met een scherp oog voor schema’s, instelpunten en werkingssequenties. We hebben een geavanceerd model geïntroduceerd om het thermische gedrag van het gebouw te leren kennen. Door weersvoorspellingen te integreren, evolueerden onze aansturingsalgoritmen naar voorspellende tools. Ze peilden bijvoorbeeld vakkundig naar het ideale tijdstip om ‘s ochtends de verwarming aan te zetten, waardoor onnodig energieverbruik efficiënt werd beperkt.

Optimale opstarttijd

 

Resultaten

We hebben verbruik buiten het schema en buiten het seizoen geëlimineerd, evenals onnodig energieverbruik als gevolg van te conservatieve parameters en overrides, wat resulteerde in een gasbesparing van 45%. Verbeterde sensordekking, vroege foutdetectie en ons algoritme gericht op het behouden van comfort tijdens kantooruren, verbeterden het comfort van de bewoners en verminderden daardoor de klachten van de bewoners aanzienlijk.

Lees verder

Wil je meer leren over geoptimaliseerd gebouwbeheer en de transformatieve impact die het kan hebben? Ontdek onze whitepaper over het gebruik van gebouwbeheer tot zijn volste potentieel. Download onze whitepaper nu om de strategieën te ontdekken om de toekomstige prestaties van je gebouwen te verbeteren.

Related News